Zdeněk Ryšavý

Pavel Berky, vítěz módní soutěže, chce být vzorem i pro romské děti

28. 02. 2012 9:17:00
Dnes vám chci představit Pavla Berkyho, módního návrháře a vítěze jedné z nejprestižnějších designových soutěží TOP STYL DESIGNER 2012.
Pavel Berky, vítěz soutěže TOP STYLE DESIGNER 2012
Pavel Berky, vítěz soutěže TOP STYLE DESIGNER 2012Renata Berkyová, Romea.cz

Berky se stal vítězem této soutěže letos v únoru na mezinárodním veletrhu STYL a KABO, který hostilo brněnské výstaviště. Odborná porota nominovala 7 finalistů, přičemž o postup do finále bojovalo v letošními ročníku 23 přihlášených návrhářů (16 z České republiky, 5 ze Slovenska, 1 z Kanady a 1 z Filipín ). V této tvrdé konkurenci obstál a odnesl si vítězný šek na 70 tisíc korun módní návrhář Pavel Berky, který je v současné chvíli studentem módní tvorby na VŠUP v Praze.

Berky s kolekcí nazvanou XY vsadil na jednoduchost střihů a možnosti, které v sobě skrývá jak černá barva, tak struktura použitých materiálů, kterými byly len a len s příměsí hedvábí.

"Jsem šťastný a prožívám samozřejmě úžasné okamžiky. Zároveň mám ale silný pocit, že se musím o to víc snažit, abych si v dalších dnech svůj úspěch obhájil. Teď mě třeba čeká práce na bakalářce. Nechci usnout," řekl těsně po vítězství serveru Romea.cz Pavel Berky.

Soutěž se koná jednou ročně a prestižní titul TOP STYL DESIGNER pro daný rok získá pouze jediný návrhář, který reprezentuje svou vítěznou kolekcí design pro daný rok.

Mladý návrhář Pavel Berky chce být příkladem i pro romské děti. Proto se zapojil do projektu Romský mentor, aby tak přispěl k integraci znevýhodněných dětí prostřednictvím realizace volnočasových aktivit na školách v oblasti umění a kultury. Obor módního návrhářství zaujal pedagogy ze ZŠ na Praze 5 – Smíchově, která má v rámci školního vzdělávacího programu „Dát šanci každému“ třídy s rozšířenou výukou estetické výchovy. Škola se do projektu zapojila a Pavel sem začal za vstřícné podpory místních pedagogů docházet. Děti ze ZŠ na Praze 5 tak mají v letošním školním roce možnost proniknout do prostředí módního návrhářství i modelingu. Více si o tom můžete přečíst zde: Student VŠUP Pavel Berky seznamuje děti s módním návrhářstvím.

Podívejte se na rozhovor s Pavlem Berkym těsně po vyhlášení výsledků soutěže TOP STYL DESIGNER 2012:

A tady ještě Desetiminutovka s Pavlem Berkym z roku 2009

A na závěr ještě odkaz na rozhovor s Pavlem Berkym, který vyšel v Romano Hangos: Pavel Berky: Jak se Rom-Sint stane módním návrhářem

Autor: Zdeněk Ryšavý | karma: 11.18 | přečteno: 1325 ×
Poslední články autora