ROMEA: Mediální watchdog není cenzura. Tady jsou důkazy!

4. 02. 2015 8:00:00
Jedna z aktivit serveru Romea.cz spočívá mimo jiné i v monitoringu médií, kontrole pravdivosti či správnosti údajů, které novináři používají, a v následné snaze o nápravu nepravdivých, tendenčních či zavádějících informací. Anglicky se takové kontrole zdola říká watchdog - a nemusí jít jen o tlak na média, ale třeba i na politiky, státní či městské úředníky atd.

Častým argumentem v diskusích je nařčení organizace ROMEA, potažmo serveru Romea.cz, že se tlakem na změnu obsahu článků snaží o cenzuru, že se snažíme ovlivňovat média, aby nepsala o Romech negativně, aby některé informace účelově zatajovala. Takový postoj svědčí o nepochopení této problematiky. Server Romea.cz, který chápe kontrolu zdola jako pomoc, se naopak snaží médiím i jejich konzumentům umožnit sdělování či konzumaci pravdivého zpravodajství. Jde nám tedy o zpravodajství kvalitní, nikoli cenzurované.

Česká média negativně ovlivňují veřejné mínění ve vztahu k Romům nejčastěji těmito způsoby:

  • Zveřejní zcela vymyšlenou zprávu o Romech
  • Zveřejní prohlášení veřejně činné osoby, nejčastěji politika, který na Romy verbálně útočí. Romům či pracovníkům nevládních organizací přitom nijak neumožní reagovat na toto prohlášení.
  • Média leckdy informují o konkrétním dění jednostranně (například o střetech mezi lidmi z většinové a menšinové části společnosti): vydávají tvrzení někoho z většiny za pravdu, přičemž druhé straně, romské, slovo nedají.
  • Novináři často paušalizují, nejčastěji v případě spáchání trestného činu jedincem hovoří o romské menšině jako celku - nebo dávají pod články na internetu velký prostor pro podobná vyjádření.
  • Některá média informují o etnicitě pachatele trestného činu, aniž by s ním měla nějakou souvislost. (Podrobně se tomuto tématu budeme věnovat v dalším článku)
  • Používají ve vztahu k Romům výrazy, které se běžně užívají pejorativně, například: „nepřizpůsobivý“, „nedotknutelný“, „cikán“. A to většinou v souvislosti s negativním děním.

Watchdog médií provádíme několika způsoby:

Otevřená kritika médií za porušování novinářské etiky, objektivity a neprofesionálního přístupu ke zpravodajství. Tu zveřejňujeme formou článků, analýz a komentářů na zpravodajském serveru Romea.cz v rubrice Romové a média.

Jako nejznámější příklad uvádíme kauzu Parlamentních listů, které si zcela vymyslely několik zpráv o Romech. Mimo jiné i tu o romském pokladníkovi, který prý okradl právě založenou romskou stranu. Vyptávali jsme se redakce PL na podrobnosti a s našimi zjištěními, které dokazovaly, že jde o novinářskou kachnu, jsme je dali do článku na server Romea.cz. Parlamentní listy byly nuceny přiznat, že publikovaly lež. Poučila se z toho i některá mainstreamová média, která falešnou zprávu o romském pokladníkovi přebrala bez jakéhokoli ověřování.

Dalším příkladem může být reportáž televize Nova, která se týkala rozsudku v kauze smrti Roma v Teplicích. Z iniciativy serveru Romea.cz podaly organizace ROMEA a In IUSTITIA stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Podle organizací v reportáži zazněly nepravdivá tvrzení a televize Nova poškodila oběti smrtelného útoku. RRTV dala oběma organizacím za pravdu s tím, že provozovatele TV Nova upozorní na porušení zákona. Pokud by ze soudního jednání vyplynulo, že zavražděný opravdu kradl klobásy, nemáme problém, aby tato informace zazněla v médiích. Soud však došel k závěru, že tomu tak nebylo, a televize Nova přesto tuto informaci v reportáži uvedla.

Příkladem může být také nedávná kauza týkající se rodiny paterčat, kdy server KrajskéListy.cz a později i Blesk.cz přišly s tvrzením, že rodina paterčat odmítla od nejmenované farmářky dar ve formě bio potravin. Údajně měla rodina celý dar poslat zpět farmářce a ani nepoděkovat. Článek nebyl vůbec ozdrojován a my jsme vyzvali redakci, aby tvrzení buď doložila nebo stáhla. Oba servery nakonec článek stáhly. V žádném případě však nejde o cenzuru. Pokud by však servery doložily pravdivost tvrzení uvedených v textu, proti uveřejnění takové článku bychom vůbec nic neměli.

Zjistíme-li, že v některém z médií je nepravdivá, tendenční či neúplná informace, nebo třeba zavádějící, s článkem nesouvisející fotografie, upozorňujeme na to redakci s prosbou o změnu. Jelikož známe romské prostředí mnohem lépe než běžní novináři, nabízíme jim naše informace a kontakty či člověka, který může jít diskutovat do televize či rozhlasu.

V této souvislosti můžeme zmínit kauzu Tomia Okamury a jeho výroků o bývalém tzv. cikánském táboře v Letech u Písku. Server Romea.cz k tématu přinesl sérii článků a na základě našich informací a žádosti změnila ČTK background, který dosud u většiny zpráv týkající se tábora v Letech u Písku používala. Opět se tedy nejedná o cenzuru, ale jde přesně o to, co jsme popsali na začátku. Tedy aby čtenáři dostávali pravdivé informace.


Zkoumáme hoaxy a další pomluvy a zneužívání Romů, které kolují prostřednictvím internetu, a ověřujeme jejich pravost. Potom o tom informujeme veřejnost i novináře.

Jedním z evergreenů tohoto žánru je falešný citát Jana Husa, který v protiromském tažení užívají i někteří vrcholní politici. V článku Další protiromská lež vyvrácena: Husův citát, že "Cikáni jsou plémě nečisté...", je podvrh jsme prostřednictvím vyjádření historiků a odborníků prokázali, že se jedná o vybájenou nepravdu a Jan Hus nic takového nenapsal.

Dalším příkladem může být zneužití jména známé romské kapely a romského občanského sdružení na Facebooku: Romové proti islámu? Facebooková stránka zneužila populární skupinu Terne čhave a sdružení Dživipen. Opět jsme jednoznačně dokázali, že tvrzení uvedená na Facebooku nebyla pravdivá. Pokud by však opravdu kapela nebo organizace tuto skupinu podporovaly, informaci bychom zveřejnili.

Z poslední doby můžeme uvést také příklad naší reakce na rozhovor tehdejšího senátora Pavla Lebedy opět pro server Parlamentní listy. Lebeda například v rozhovoru tvrdil, že romské rodiny, které dají své dítě na střední školu, dostávají od Ministerstva školství tisíc korun měsíčně a organizace ROMEA jim ještě přidá 21 tisíc korun ročně. Lebeda rovněž uvedl, že z Úřadu vlády získal statistiky o romské kriminalitě. Instituce se však proti takovým tvrzením ohradily a my jsme v článku Senátor Lebeda usvědčen ze lží o Romech. Úřad vlády mu žádná data o romské kriminalitě neposkytl zveřejnili jejich vyjádření. Platí zde, že pokud by senátorovi informace byly pravdivé, nemáme problém s tím, aby byly zveřejněny.

ROMEA neusiluje o cenzuru, ale o pravdivost

Naše práce jasně prokazuje, že jsme nikdy neusilovali o cenzuru. Nesnažíme se umlčovat média píšící o problémech s některými Romy, které reálně existují. I my o nich informujeme. Snažíme se o nápravu těch textů a informací, které zjevně nejsou pravdivé, jsou jednostranné (bez vyjádření romské druhé strany) a tudíž zavádějící. A otevřeně kritizujeme takové počínání novinářů a politiků, které vyvolává k Romům nenávist, ať už úmyslně, či z neznalosti věci.

Podrobnosti a příklady naleznete také v souhrnné analýze:
Analýza médií: Romská tématika často slouží k většímu zisku, objektivních zpráv je málo

Publikováno na www.romea.cz

Publikováno ve spoluautorství Zdeněk Ryšavý, František Kostlán

Autor: Zdeněk Ryšavý | středa 4.2.2015 8:00 | karma článku: 13.16 | přečteno: 1848x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 580 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3446

ředitel ROMEA, o.p.s., podnikatel v IT.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...