Média kritizují MF DNES a iDNES.cz za článek o údajném dluhu herečky Dudové

2. 04. 2015 10:55:01
Na titulní stránce MF DNES a na úvodní stránce zpravodajského serveru iDNES.cz se 1. dubna objevil článek redaktora Artura Janouška s titulkem "Romská herecká hvězda neplatila za byt". Zatímco drtivá většina diskutérů serveru iDNES.cz byla nadšená a rasisticky článek komentovala, někteří novináři jsou zděšeni, kam až tento dříve "seriozní" deník zašel a stále nechtějí uvěřit, že se opravdu nejedná o Apríl a MF DNES tento článek myslí vážně.

Redakce následně pro kritice změnila titulek na "Oceněná hvězda filmu Cesta ven dluží na nájemném". Server iDNES.cz, pokud vynecháme blogy, které jsou dlouhodobě okupovány nenávistnými blogery, a kteří si pak odnášejí i různá ocenění, se v posledních dvou letech v souvislosti s romskou tematikou poměrně zlepšil. Pokud se však jedná o celkové směřování listu, tak po změně vlastníka, změně šéfredaktora a odchodu některých redaktorů a manažerů, je vidět výrazný odklon od seriozní žurnalistiky a příklon k bulvarizaci. Bylo zřejmě jen otázka času, kdy se tyto tendence promítnou i do romské tématiky.

Článek, který, jak stále doufáme, je ze strany redakce pouhý Apríl domluvený s Klaudií Dudovou, však vrátil iDNES.cz o několik let zpět. Do doby, kdy nebyl pro tento server problém přebrat vymyšlenou kachnu Parlamentních listů o okradené romské straně romským pokladníkem. Dnes se, ale role obrátily a Parlamentní listy, a nejen ony, vesele a bez ověření přebírají zprávu od iDNES.

Vybíráme několik reakcí na tento svérázný mediální počin.

Erik Tabery, Respekt.cz: Rasismus jak z učebnice

Podle šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho jde o učebnicový rasismus. "Nejdřív jsem si myslel, že je to apríl, když to tu lidé sdíleli, pak jsem se podíval na titulní stranu MFD a fakt to tam je. Rasismus jak z učebnice. Ale prodeji novin to pomůže, už vidím to nadšení: zas je dostali. Noviny, které svého času odhalovaly miliardové úniky, teď řeší na titulní straně nájem jedné ženy, která navíc v textu nemluví," uvedl Tabery na Facebooku. Server Respekt.cz pak zajímá, zda v budoucnu vyjde v MFD například text "Židovský důchodce jezdil dva týdny s propadlou tramvajenkou".

Podobně reaguje na serveru Hatefree.cz Kateřina Čopjaková v článku Ostrej Apríl Mladé Fronty DNES. "Musíme uznat, že na Mf Dnes se jedná o odvážný humor, který bychom od deníku věčně balancujícího mezi bulvárem a seriózní novinařinou, nečekali," připomíná v úvodu Čopjaková s narážkou na datum zveřejnění článku, tedy na Apríla. "V době, kdy protikorupční policie zatkla další podezřelé v nemocnici Na Homolce kvůli problematickým veřejným zakázkám, pokračuje bombardování Jemenu a Česku hrozí velký vítr, věnovat takový prostor tomu, že Romka a zároveň herečka neplatí byt, je vskutku - alternativní," podivuje se autorka, podle které takové články patří na stránky bulváru, "kde se píše o Bořkovi Slezáčkovi, manželovi Báry Štěpánové, Aleši Brichtovi, Janu Kačerovi, Bolku Polívkovi, Jaro Slávikovi, Robertu Rosenbergorvi, Jiřím Pomeje, tchyni Zdeňka Polreicha, otci Vilhelmové, Juraji Jakubiskovi a dalších, kteří se dostali do dluhů, nikoli v „největším seriózním deníku“, jak médium samo sebe definuje."

Na serveru Britské listy se objevil text podepsaný Janem Dvořákem. "Podstatnou zprávou článku pro průměrného čtenáře není nic jiného, než že Romové jsou všichni stejní, a i když jim dáte šanci, protože přeci jsou známí a hrají ve filmu, stejně Vás zklamou a nájemné nezaplatí. Takže všichni do toho jednoho pytle přeci jen patří. Že iDNES dá tento článek na titulní stranu a nezapomene zmínit "romský" původ aktérů, je jen jejich dlouholetým přístupem k problému," píše Dvořák v článku s titulkem Server iDNES rasistický jako obvykle.

Jan Dražan, ECHO24.cz: Tohle je ukázka rasismu v jeho krystalické podobě, tohle je podněcování k rasové nesnášenlivosti

Server ECHO24.cz jde ještě dál a článek podle zástupce šéfredaktora Jana Dražana podněcuje k rasovou nesnášenlivost. "Tomuto počinu MF DNES se říká jedním slovem: rasismus. Nejde o to takové věci nepsat. To bychom kapitulovali před politickou korektností, jejíž lemy si na sebe sami šijeme pod tlakem okolí a té podivné, nejasné definované atmosféry, která velí, co se má a co by se nemělo. Jde o to psát adekvátně a nepodněcovat a nezvýrazňovat stereotypy. Tedy, mimo jiné, dávat věcem prostor, který si zaslouží. Opravdu si dluh 25 tisíc korun (!) zaslouží půl strany na titulce největšího „seriozního“ deníku? Odpověď ANO může přijít jen od těch, pro něž jsou Romové zástupným problémem jejich vlastních frustrací, nebo od těch, kteří v MF DNES pracují," píše v článku ECHO24.cz. "Tohle je ukázka rasismu v jeho krystalické podobě, tohle je to, co trestní zákoník charakterizuje jako „podněcování k rasové nesnášenlivosti“," dodává server.

Nadace OSF na svém facebookovém profilu zveřejnila titulní stránku MF DNES s lakonickým komentářem a otázkou: "Takhle si kvalitní žurnalistiku opravdu nepředstavujeme. A co vy?"

Na facebookové profilu Antify, který má téměř 190 tisíc fanoušků, se objevila koláž s otázkou pro čtenáře: "Který titulek je fikce?". čtenář má na výběr mezi titulkem "Romská hvězda filmu Cesta ven dluží na nájemném" a "Bělošský herec a producent Jiří Pomeje dluží 5,5 milion". Podle Antify nemá posedlost etnicitou v českém tisku mezí.

Většina diskutérů na serveru iDNES.cz je však nadšená. Autor článku Artur Janoušek se přesně trefil do jejich vkusu. Administrátoři diskuzí zřejmě mají dovolenou a tak se můžeme na iDNES.cz dočíst následující vzkazy(autentický přepis):

  • Kalsická džitaneska
  • Krev je krev. To se nedá jen tak předělat.
  • Není rozdíl mezi Romem. Rom byl, je a vždy bude Romem. Snaží se je naučit žít a pracovat je majorita po staletí. S nulovým výsledkem. Oni prostě jiní být ani nechtějí. Jim to takhle vyhovuje.
  • Normální cigánka...
  • Co chcete po cikanech,jsou všichni stejní,u nas včera vypálili byty aby dostali v centru města nove
  • Všechny Romy i cigány do jednoho pytle a pořádně zavázat.
  • Prostě cikánka!!Odstěhovat k Šabatové.
  • Tohle etnikum je opravdu nepoučitelné...rozdat maringotky (místo dávek) a ponechat je osudu.
  • Další důkaz že to s nimi prostě nejde.
  • Zkušenost mě naučila, že při jednáním s tímto etnikem je třeba velmi často smysl jejich řeči negovat (obrátit), aby se člověk dobral, jak je to opravdu myšleno.
  • Prostě co také do Roma čekat že? Jsou prostě všichni stejní. Mají v genech prostě zakódováno, že za věci a služby se platit nemusí a že stát a ostatní se o ně zadarmo postarají. Když tomu tak není a někdo proti nim něco namítne, tak hned vykřikují, že je to rasismus.
  • Apríl o cikánce? V téhle hyperkorektní době? jo to určitě.

Psáno pro Romea.cz

Diskutéři, kteří přispívají pod tímto článkem, si něco o sobě mohou přečíst zde.

Autor: Zdeněk Ryšavý | čtvrtek 2.4.2015 10:55 | karma článku: 24.12 | přečteno: 2895x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 569 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1966 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3446

ředitel ROMEA, o.p.s., podnikatel v IT.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...