Zdeněk Ryšavý

Chudí obyvatelé podle expertky ODS Lenky Kohoutové? Nepřizpůsobiví!

29. 05. 2015 9:06:19
Středa přinesla zásadní zprávu o zatím neúspěšné snaze několika vlád zastavit nepříznivý trend vzniku sociálně vyloučených lokalit.

Za posledních devět let se jejich počet zdvojnásobil a narostl počet lidí, které jsou do takových "ghett" vytlačeni. Večer na toto téma diskutovala v pořadu Události, komentáře na ČT24 Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast s Markem Černochem, předsedou poslaneckého klubu Úsvit a Ivanem Gabalem, sociologem a poslancem za KDU-ČSL. Jinými slovy dva populisté proti odborníkovi, který se těmto dvěma snažil vysvětlit o co jde. Bohužel však marně.

Expertka ODS nás nenechala na pochybách, že v minulosti spolupracovala na přípravách zákonů s její kolegyní Ivanou Řápkovou. Vypadalo to jako by ani neviděla základní výstupy z analýzy společnosti GAC, o které byla diskuze.

Jinak by totiž nemohla Kohoutová v pořadu doslova uvést toto: "Já jsem jenom chtěla říct ohledně zaměstnání. Nejenom já, ale mnoho mých kolegů, můžu jmenovat pana senátora Zemana, který skutečně se stará o to, aby zrovna u nepřizpůsobivých sháněl práci, sám je i zaměstnává. A nedávno jsem se s ním bavila zrovna o tom, jak nabídnul v Libereckým kraji mnoho pracovních míst právě pro nepřizpůsobivé, a ono se jim prostě nechtělo pracovat, protože se jim to nevyplatilo."

Ano, stále ještě mluvím o lidech, kteří jsou v analýze GAC popsáni například takto: "V lokalitách přibývají obecně chudí, velmi často nezaměstnaní lidé, jejichž životní situace v zásadě replikuje situaci romské populace (zadluženost, nízké vzdělání, apod.). Vedle nich také přibývá v lokalitách seniorů z majoritní populace."

Autora analýzy Karla Čady se jeden ze čtenářů na serveru iDNES.cz zeptal, zda pojem chudoby není zaměňován za lenost a neochotu pracovat. S tím sociolog jednoznačně nesouhlasí. "Ve zkoumaných lokalitách je minimálně 15 až 20 procent těch, kteří mají práci, ale příjem jim nestačí, aby se dostali ze sociálně vyloučeného prostředí. Přestože pracují, tak jejich příjmy jsou nízké. Často jde o osoby se základním vzdělání, v řadě obcí připadá na jedno pracovní místo i více než 50 uchazečů. Další až polovina pracuje na černo. To však často není jejich volba,“ uvedl sociolog.

Kdo jsou ti nepřizpůsobiví, paní poslankyně? Slovem "nepřizpůsobiví" ("unanpassungsfähig") označovali nacisté nepohodlné skupiny obyvatel, které následně končily ve vyhlazovacích táborech. Opravdu ODS klesla na úplné dno a potom co se Jana Černochová účastnila nenávistné demonstrace, tak poslankyně Kohoutová označuje nacistickou rétorikou chudé obyvatele České republiky?

A odvolávat se na senátora Jaroslava Zemana? No to už je tedy velký úlet. Excesy senátora Zemana jsme na serveru Romea.cz popisovali několikrát. Lenka Kohoutová zřejmě narážela na vyjádření Jaroslava Zemana v on-line rozhovoru na serveru iDNES.cz, kde uvedl: "Já na rozdíl od lidí, kteří mají z této problematiky obživu, jsem se cikánskou komunitu snažil zaměstnávat, odhaduji, že se za tu dobu vystřídalo asi 120 Cikánů. Měli by se donutit pracovat, i kdyby měli provádět veřejnou službu, při které by zametali zleva doprava a obráceně s minimální hranicí odpracovaných 120, 130 hodin."

Tak o kom jste paní poslankyně mluvila?

Nutno dodat, že poměrně pohotově na její slova zareagoval moderátor Lukáš Dolanský, který se Kohoutové zeptal, zda se nejedná tak trochu o paušalizaci. Dostalo se mu odpovědi, že samozřejmě ne.

Celou debatu myslím docela přesně zakončil Ivan Gabal, kdy na další nesmysly z úst Lenky Kohoutové zareagoval slovy: "To já si myslím, že to je hodně nekvalifikovaný názor tohle." A s tím se dá jednoznačně souhlasit. Lenka Kohoutová předvedla hodně nekvalifikovanou debatu.

Publikováno na serveru Romea.cz

Autor: Zdeněk Ryšavý | karma: 14.97 | přečteno: 1129 ×
Poslední články autora