Prezident Zeman parafrázoval Vandasův výrok o ničivé imigrantské vlně. Ten dostal podmínku. A co prezident?

Jaký je rozdíl mezi výroky proti uprchlíkům, které pronášel před šesti lety Tomáš Vandas a byl za ně odsouzen a včerejšími výroky prezidenta Miloše Zemana?

"Naši krásnou českou zemi zaplavila ničivá imigrantská vlna tsunami, která ničí vše, co je nám drahé a krásné." "Obávám se, že se tak trochu podobáme turistovi, který na thajské pláži na mořském obzoru pozoruje nenápadnou vlnku, chce si ji vyfotit a netuší, že je to jeho poslední fotografie v životě. Jsou lidé, kteří se domnívají, že migrační vlna je krátkodobá, že ustane. Podle mého názoru bude naopak zesilovat, (...)."

Dva výroky, které dělí více jak šest let. První výrok pronesl na prvomájové demonstraci v roce 2009 státem uznaný extremista a předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. I za tento výrok byl v roce 2010 Vandas odsouzen k podmínečnému trestu za hanobení národa, podněcování k nenávisti a podporu neonacismu.

Ten druhý výrok pronesl státem uznaný prezident ČR Miloš Zeman na včerejší tiskové konferenci.

Oba dva použili stejný příměr. Vandas to říká jen primitivněji a Zeman ničivou vlnu tsunami zaobalí do hezkých slůvek o turistovi, kterého teprve smete. Smysl mají však oba výroky stejné. Imigranti jsou ničivá vlna tsunami, která zdevastuje naší krásnou českou zem.

Na tomto malém příkladě je vidět jaký posun tato země udělala za posledních šest let. Rétoriku státem uznávaných extremistů převzali politici parlamentních stran. Často jsou jejich výroky horší než ty, které pronášel a pronáší státem uznaný extremista. Na tyhle politiky si policisté z protiextremistického nedovolí vůbec nic a bojí se je dokonce zmínit i ve zpráva o extremismu. Marně byste ve zprávě o extremismu za rok 2014 hledali například Tomia Okamuru a jeho hnutí Úsvit.

Pokud by dnes Jiří Čunek vyslovil svůj legendární výrok o tom, jak Romové zapalují ohně na náměstích, nikdo by si ho ani nevšiml. V záplavě nechutných komentářů, kdy zrůdy na internetu přejí smrt 72 lidem, mezi, kterými jsou i děti, by taková banalita nikoho nezajímala.

V roce 2009 policie hlasatele nenávistných výroků stíhala a soud je odsoudil. V roce 2015 nenávistné výroky padají z úst nejvyššího představitele země, padají z úst představitelů parlamentních stran a policie nedělá vůbec nic.

Psáno pro Romea.cz.

Autor: Zdeněk Ryšavý | úterý 1.9.2015 13:02 | karma článku: 21,00 | přečteno: 1386x
  • Další články autora
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3446x
ředitel ROMEA, o.p.s., podnikatel v IT.