Média tvrdí, že inspekce na ZŠ v Krásné Lípě nepotvrdila diskriminaci: Manipulace?

27. 02. 2016 9:00:00
Česká školní inspekce (ČSI) zveřejnila inspekční zprávu z kontroly základní školy v Krásné Lípě, kde si v září 2015 romští rodiče stěžovali, že jejich děti byly soustředěny do jedné třídy.

Závěry zprávy jsou jednoznačné a pro školu velmi nepříznivé. Výsledek kauzy, která hýbala v září médii, zatím novináře moc nezajímá a ti, kteří o výsledcích napsali, závěry ČSI překroutili a deziterpretovali.

První o výsledku inspekce informoval server iDNES.cz v článku s titulkem Ve třídě s asistentem byli hlavně Romové, inspekce diskriminaci nezjistila. "Ředitelka Základní školy v Krásné Lípě Ivana Preyová se nedopustila diskriminace, když soustředila do jedné třídy s asistentem romské prvňáčky. K takovému závěru dospěla podle závěrečné zprávy Česká školní inspekce, která ve škole ukončila vyšetřování. Inspektoři ale ředitelce vytkli řadu jiných chyb."

Nic o tom, že by se ředitelka nedopustila diskriminace však ve zprávě vůbec není. Slovo diskriminace se ve zprávě, kterou jsme na serveru Romea.cz zveřejnili, vůbec nevykytuje. Inspektoři se v textu k tomu, zda došlo k diskriminaci nebo ne vůbec nevyjadřují.

Zpráva popisuje celou řadu nedostatků a potvrzuje výtky romských rodičů, že romské děti byly soustředěny do jedné třídy a kvalita výuky v této třídě byla nejhorší, ze všech tří prvních tříd. Co jiného než diskriminace a segregace by toto mělo být.

Deník jakoby od iDNES.cz opisoval a také tvrdí, že zpráva uvádí, že nedošlo ve škole k diskriminaci. Titulek je ještě jednoznačnější: Podle školní inspekce nedošlo v Krásné Lípě k diskriminaci.

Článek na iDNES.cz dále v textu alespoň popisuje nedostatky ve výuce v "romské" třídě, ale to co předvádí novinář z Deníku Alexandr Vanžura ve svém článku je něco neuvěřitelného.

"Případem se proto začala zabývat školská inspekce, jejíž inspektoři strávili na podzim loňského roku ve škole dohromady čtyři dny. Žádné pochybení ve směru diskriminace ale nenašli," píše Vanžura v článku a pokračuje: "Zato ale vytkli škole řadu dalších chyb. Jednou z nich byla například nedostatečná kvalifikace učitele v jedné z prvních tříd, to je ale již podle starosty Jana Koláře vyřešené a v této třídě učí plně kvalifikovaný učitel."

Všimněte si: "v jedné z prvních tříd"... čtenář Deníku už se nedozví, že se jedná právě o tu třídu, kde byly soustředěny romské děti a to inspekční zpráva jednoznačně potvrzuje, když se v ní uvádí: "Česká školní inspekce zjistila, že výše uvedeným postupem ředitelky školy se ve třídě 1. A vzdělává většina romských žáků."

A vymyšlená informace, že ČSI tvrdí, že na škole v Krásné Lípě k žádné diskriminaci nedošlo, se šíří dál. Server Rodina.cz zveřejňuje článek s titulkem "Školní inspekce: čistě romská třída není diskriminace" a přebírá informace z Deníku. Na konci článku na serveru Rodina.cz se pak tvrdí: "Školní inspektoři strávili na podzim ve škole celkem čtyři dny, ale nakonec žádné pochybení ve směru diskriminace nebo rasismu nenašli."

Je to jen naprostá neprofesionalita novinářů nebo záměrná manipulace?

Autorům všech tří článků bych na závěr doporučil, aby se podívali na včerejší hlavní zpravodajskou relaci České televize. Možná se tam dozví něco o diskriminaci a segregaci na základní škole v Krásné Lípě...

Autor: Zdeněk Ryšavý | sobota 27.2.2016 9:00 | karma článku: 13.69 | přečteno: 1508x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 495 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3848 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3446

ředitel ROMEA, o.p.s., podnikatel v IT.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...