Romové, ctihodní občané Janova a nepřizpůsobiví náckové

22. 11. 2008 13:00:00
Necelý týden po událostech v Litvínově se konečně dostávám k tomu, abych napsal pár řádků. Ani se mi do toho moc nechce, když na internetu čtu články a komentáře všech těch odborníků na Romy.

ROMEA

Na sídlišti v Janově žije podle odhadů asi 3 - 4 tisíce Romů. Terénní práce tam prakticky neexistuje. Město naprosto selhalo při řešení problému, který způsobilo samo, když před několika lety prodalo sídliště asi za 50 milionů zlatokopům z Prahy. "Podnikatelé" začali na sídliště stěhovat Romy, od kterých vykoupili byty například v Praze, zrekonstruovali a draze prodali. Nebyli to Romové, kdo se rozhodl, že Janov je super sídliště a že by se tam mohli všichni nastěhovat. Byli to "bílí" podnikatelé, kteří měli tento geniální bussines plán. Tolik základní fakta. Možná to totiž mnozí nevědí.

Na scénu vstupuje Dělnická strana na základě upozornění několika svých členů, kteří údajně na sídlišti žijí. Nejdříve provokují svými tzv. Ochrannými sbory, na které bohužel zareagují někteří Romové velmi špatně. Dělnická strana a její neonacističtí příznivci dělají první demonstraci a mají doslova orgasmus z toho, jak je zřejmě úplně poprvé, jak oni říkají tzv. normálové, podporují. A to je klíčový moment neonacistických provokací v Litvínově.

Vždy když někde Dělnická strana a Národní odpor pochodovali, vždy byli lidé proti nim. Vzpomeňme na pokus o pochod židovskou čtvrtí v Praze. Postavila se proti nim celá veřejnost, politici se předháněli v prohlášeních jak náckové Prahou neprojdou. V Litvínově nikdo nereagoval, kromě několika sdružení. Politici mlčeli, mlčeli i další společenské elity. A to byla chyba!

Náckové zjistili, že pokud budou vystupovat proti Romům nejen, že se proti nim nikdo nepostaví, ale dokonce s nimi budou lidé sympatizovat a podporovat je. Dostávají geniální nápad uspořádat demonstraci 17. listopadu, na výročí sametové revoluce. Když jsem se to dozvěděl, tak mi bylo jasné, že se na YouTube objeví sestříhaná videa ze 17. listopadu 89 a do toho budou nastříhané záběry jak policie rozhání chudáky nácky. Samozřejmě, že už jsem taková videa po demonstraci našel. Srovnávat tyto dvě věci je hnus největšího ražení.

Nežijeme snad ve středověku a pamatujeme si snad jméno Adolf Hitler. Tzv. Ctihodní a slušní občané Litvínova, kteří jak tvrdí reportérka Novy, podávali náckům kameny, mají asi ztrátu paměti. Není přece možné, aby se problémy sousedských vztahů řešily pogromy. A to bohužel někteří tzv. ctihodní a slušní občané Janova chtěli, když na Romy za policejním kordonem křičeli černý svině, zmrdi černý a na policii volali pusťte je! Natáčel jsem tyto hrdiny asi z metru a bylo mi z nich opravdu zle. Ano tito ctihodní občané chtěli vidět krev. (Podívejte se na VIDEO)

Kriminalitu má řešit policie, pokud ji ale, jak tvrdí policie, janovští obyvatelé nehlásí, tak jak jí má policie řešit. Romové nezavedli demotivující sociální systém, ten zavedly minulé vlády. Sociální dávky si Romové nepřidělují. Ty přidělují úředníci a měl jsem pocit, že je přidělují jen těm kdo na ně má nárok. Pokud je přidělí někomu kdo na ně nemá nárok, tak je to porušení zákona.

Zajímavá byla reakce na pokus o pogrom od politické scény a dalších společenských elit.

Politikům trvalo několik dní než se rozhoupali k nějakým vyjádřením. Měli jiné starosti. Představitelé ODS řeší vnitrostranickou krizi, Džamila Stehlíková vysvětluje společně s Ivanem Veselým v Kanadě, že v ČR není žádný rasismu. Ke konci týdne se objevují první prohlášení židovských organizací, které jednoznačně odsuzují neonacisty. Své prohlášení proti rasismu uveřejňuje i biskup Václav Malý, legendární moderátor sametové revoluce. Politici podivně mlží!

Nikdo z nich zcela jednoznačně neřekl: "Náckové nebudou dělat žádné pogromy, náckové nebudou útočit na Romy. O to se postaráme!" Nikdo tohle neřekl! Když pak jedno romské sdružení oznámilo, že vyzve Romy k hromadné emigraci, opět nikdo z politiků neřekl: "Neodjíždějte, my vás ochráníme." Tohle je totiž v současné protiromské náladě velmi nepopulární, je lepší říkat, že musíme řešit problém s těmi, kdo zneužívají sociální dávky. To řekl například starosta Litvínova. Ten, v jehož městě žije skoro 4 tisíce Romů, ale neexistuje tam žádná sociální práce, město nemá zpracovanou žádnou koncepci integrace ani komunitní plán, takže nebylo zařazeno do pilotního projektu tzv. Agentury.

Ano tento problém se jednoznačně musí řešit. Měl se řešit už dávno, ale musí se také řešit problém s nepřizpůsobivými neonacisty. Politici by měli říct velmi nahlas, že neonacisté a jejich podporovatelé nemají v české společnosti místo.

V momentě, kdy Džamila Stehlíková zaměstnána kanadskou misí nemá čas, přebírá iniciativu za asistence televizních kamer spasitel Jiří Čunek.

Janovští Romové sice o jeho příjezdu vůbec neví, ale léčitel Čunek ústy svého mluvčího tvrdí, že ho oslovily romské organizace. Předpokládám, že až v pondělí zavolám panu mluvčímu, odmítne mi jejich jména sdělit. Budou to přísně utajené organizace stejně jako romští odborníci, kteří s Čunkem spolupracují. Nechám se překvapit.

Romům v České republice pomůže jedině práce a vzdělání. Od toho se odvíjí vše ostatní. Pokud je, ale systém nastaven špatně a vyplatí se brát dávky a pracovat na černo, tak je něco špatně. Politici by měli zajistit důslednou vymahatelnost práva, trestat tvrdě například zaměstnavatele, kteří zaměstnávají na černo a okrádají stát o povinné odvody. Politici by měli pro Romy zajistit přístup ke vzdělávacím programům a k zaměstnání. Ti, kteří takovou šanci odmítnou, by měli mít jednoznačně smůlu, ale ta nabídka tady musí být!

Tento článek převzal server Romea.cz .

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

Autor: Zdeněk Ryšavý | sobota 22.11.2008 13:00 | karma článku: 19.46 | přečteno: 3691x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 374 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.84 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3446

ředitel ROMEA, o.p.s., podnikatel v IT.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...