Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ani korunu za volby neonacistům! Pojďme volit!

Blíží se volby do Evropského parlamentu a volební kampaň je v plném proudu. Mezi kandidujícími stranami nalezneme i dvě malé extrémistické strany - Dělnickou a Národní. Jednoznačně nebezpečnější je Dělnická strana, která je podle policie, ale i podle dalších indicií, které se objevují v médiích, nejen personálně, ale i ideově propojena s organizacemi Autonomní nacionalisté a Národní odpor, což jsou dvě největší neregistrované organizace českých neonacistů.

www.romea.cz

Co je na celé věci zajímavé, je obrovské upnutí těchto stran právě na volby do Evropského parlamentu. Jak Národní, tak Dělnická strana považovaly volby do krajských zastupitelstev jen za jakési zahřívací kolo. Národní strana kandidovala dokonce pouze ve dvou krajích a z vyjádření na jejich webu vyplývá, že prioritou jsou volby do EP. Je to o to pikantnější, že na webu NS označují vlajku Evropské unie za vlajku okupační. Přesto chtějí tak vehementně do podle nich zřejmě okupačního parlamentu.

"Prioritou naší práce v roce 2008 byla a je konsolidace strany, její plná profesionalizace a maximální medializace tak, abychom do roku 2009 vstupovali jako reálná politická síla, zabezpečený a vyprofilovaný subjekt po stránce personální, programové, technické i ekonomické a byli schopni naplnit vaše očekávání ve volbách do Evropského parlamentu," vysvětlovala sestavení kandidátky pouze ve dvou krajích vůdkyně NS Petra Edelmannová. "Děkuji voličům a věřím, že v trendu stále se zvyšující podpory naší politice vytrvají a že společně ve volbách do Evropského parlamentu, na které klademe velký důraz, prokážeme sílu konzervativní pronárodní opozice," uvedla Edelmannová těsně po krajských volbách.

Dělnická strana byla prakticky do podzimu 2008 stranou neviditelnou. Na její nebezpečnost upozorňovalo jen pár expertů.

Extremisté věděli, že volby do krajských zastupitelstev jim nemohou nic přinést. Nemohly jim přinést křesla, ale hlavně jim nemohly přinést peníze. Oni samozřejmě věděli, že šance překročit 5% hranici na získání mandátů je z oblasti sci-fi, ale především, že nemají šanci získat ani 3%. Při překročení této hranice v tuzemských volbách strany inkasují peníze za hlasy.

U voleb do EP je to ale jinak!

"Politické straně, politickému hnutí nebo koalici, která ve volbách získala nejméně 1 % z celkového počtu platných hlasů, bude za každý odevzdaný hlas ze státního rozpočtu uhrazeno 30 Kč," uvádí se v § 65 zákona č. 62/2003 o volbách do Evropského parlamentu.

A to je hlavní důvod, proč tyto strany věnují obrovskou energii na volby do EP i když vystupují proti Evropské unii. Hranice jednoho procenta volebních hlasů je konkrétně u Dělnické strany reálná. Národní strana šanci získat jedno procento podle mého názoru nemá a její kampaň, kde jsou voliči vykresleni jako ovce, tomu rozhodně nepomůže.

Pokud se to ovšem podaří Dělnické straně, budou extrémisté inkasovat finance ze státního rozpočtu. Absurdní, ale zřejmě možné. Nebylo by to ostatně v ČR poprvé. Vzpomeňme na SPR-RSČ Miroslava Sládka, odkud se peníze tak nějak vytratily. Není náhoda, že právě z této strany se rekrutuje vedení a členstvo Dělnické strany.

Není bez zajímavosti, že vůdce Dělnické strany Tomáš Vandas překročení 1 % stále opakuje v médiích. "Pokud jsme v celé republice začínali se třemi tisíci hlasy, v posledních volbách jsme získali 29 tisíc hlasů. V samotném Karlovarském kraji jsme dosáhli 1, 23 procenta hlasů, v dalších osmi krajích máme přes jedno procento," řekl například o Velikonocích agentuře Mediafax Vandas.

Krajské volby byly pro Dělnickou stranu pouhým testem. S minimální kampaní si ověřili, že jedno porcento je reálné a s vidinou milionů jejich aktivita výrazně stoupla.

Podívejme se na volby do EP v roce 2004. Volební účast byla tehdy 28,32 procent. Například Pravý blok získal přes 27 tisíc hlasů, což bylo 1,17 %, tedy překročení magické hranice pro zisk finančních prostředků. Pokud by tedy i letos stačilo na zisk jednoho procenta kolem 30 tisíc hlasů, znamenalo by to pro Dělnickou stranu zisk skoro milionu korun.

Extremisté mají svůj volební elektorát, který je prostě půjde volit. Jediná obrana proti extremistům je, aby se voleb zúčastnilo co možná nejvíce slušných lidí a zabránili tak dalšímu růstu neonacistického nebezpečí. Pokud bude vysoká účast ve volbách do EP, na 1 % nebude stačit 30 tisíc hlasů a extremisté vyjdou naprázdno. Volební účast při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2006 byla skoro 65 procent a 30 tisíc hlasů znamenalo zisk asi 0,6 procenta.

Takže pokud nechcete financovat se svých daní extremisty, jděte k volbám a volte kohokoliv, jen ne extremisty z Dělnické a Národní strany!

Autor: Zdeněk Ryšavý | středa 27.5.2009 17:00 | karma článku: 13,42 | přečteno: 1597x
  • Další články autora

Zdeněk Ryšavý

Manipulace a šíření nenávisti: Z vyděšené ženy v šátku udělali rasisté bezcitné monstrum

Londýnský teroristický útok vyvolal na sociálních sítích sérii manipulací, které mají jediný cíl: Šířit nenávist proti celé jedné skupině obyvatel.

25.3.2017 v 7:55 | Karma: 33,45 | Přečteno: 7366x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Ryšavý

Politické krytí ředitelky ZŠ z Krásné Lípy: Senátor Linhart zveřejnil nepravdivé informace

Na konci února Česká školní inspekce (ČŠI) zveřejnila inspekční zprávu z kontroly na základní škole v Krásné Lípě, kde si v září 2015 romští rodiče stěžovali, že jejich děti byly soustředěny do jedné třídy.

10.3.2016 v 9:02 | Karma: 14,23 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Politika

Zdeněk Ryšavý

Média tvrdí, že inspekce na ZŠ v Krásné Lípě nepotvrdila diskriminaci: Manipulace?

Česká školní inspekce (ČSI) zveřejnila inspekční zprávu z kontroly základní školy v Krásné Lípě, kde si v září 2015 romští rodiče stěžovali, že jejich děti byly soustředěny do jedné třídy.

27.2.2016 v 9:00 | Karma: 13,69 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Média

Zdeněk Ryšavý

Dostane se Miloš Zeman do zprávy o extremismu za rok 2015 nebo na vnitru změní názor?

Již skoro 14 dní vytrvale zve uskupení Islám v ČR nechceme (IVČRN) a jeho politické křídlo Blok proti Islámu (BPI) k účasti na shromáždění na podporu Miloše Zemana "v jeho názorech na imigraci a Islám".

17.11.2015 v 10:12 | Karma: 32,37 | Přečteno: 3934x | Diskuse| Politika

Zdeněk Ryšavý

Prezident Zeman parafrázoval Vandasův výrok o ničivé imigrantské vlně. Ten dostal podmínku. A co prezident?

Jaký je rozdíl mezi výroky proti uprchlíkům, které pronášel před šesti lety Tomáš Vandas a byl za ně odsouzen a včerejšími výroky prezidenta Miloše Zemana?

1.9.2015 v 13:02 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3446x
ředitel ROMEA, o.p.s., podnikatel v IT.