Pavel Berky, vítěz módní soutěže, chce být vzorem i pro romské děti

Dnes vám chci představit Pavla Berkyho, módního návrháře a vítěze jedné z nejprestižnějších designových soutěží TOP STYL DESIGNER 2012.

Pavel Berky, vítěz soutěže TOP STYLE DESIGNER 2012Renata Berkyová, Romea.cz

Berky se stal vítězem této soutěže letos v únoru na  mezinárodním veletrhu STYL a KABO, který hostilo brněnské výstaviště. Odborná porota nominovala 7 finalistů, přičemž o postup do finále bojovalo v letošními ročníku 23 přihlášených návrhářů (16 z České republiky, 5 ze Slovenska, 1 z Kanady a 1 z Filipín ). V této tvrdé konkurenci obstál a odnesl si vítězný šek na 70 tisíc korun módní návrhář Pavel Berky, který je v současné chvíli studentem módní tvorby na VŠUP v Praze.

Berky s kolekcí nazvanou XY vsadil na jednoduchost střihů a možnosti, které v sobě skrývá jak černá barva, tak struktura použitých materiálů, kterými byly len a len s příměsí hedvábí.

"Jsem šťastný a prožívám samozřejmě úžasné okamžiky. Zároveň mám ale silný pocit, že se musím o to víc snažit, abych si v dalších dnech svůj úspěch obhájil. Teď mě třeba čeká práce na bakalářce. Nechci usnout," řekl těsně po vítězství serveru Romea.cz Pavel Berky.

Soutěž se koná jednou ročně a prestižní titul TOP STYL DESIGNER pro daný rok získá pouze jediný návrhář, který reprezentuje svou vítěznou kolekcí design pro daný rok.

Mladý návrhář Pavel Berky chce být příkladem i pro romské děti. Proto se zapojil do projektu Romský mentor, aby tak přispěl k integraci znevýhodněných dětí prostřednictvím realizace volnočasových aktivit na školách v oblasti umění a kultury. Obor módního návrhářství zaujal pedagogy ze ZŠ na Praze 5 – Smíchově, která má v rámci školního vzdělávacího programu „Dát šanci každému“ třídy s rozšířenou výukou estetické výchovy. Škola se do projektu zapojila a Pavel sem začal za vstřícné podpory místních pedagogů docházet. Děti ze ZŠ na Praze 5 tak mají v letošním školním roce možnost proniknout do prostředí módního návrhářství i modelingu. Více si o tom můžete přečíst zde: Student VŠUP Pavel Berky seznamuje děti s módním návrhářstvím.

Podívejte se na rozhovor s Pavlem Berkym těsně po vyhlášení výsledků soutěže TOP STYL DESIGNER 2012:

A tady ještě Desetiminutovka s Pavlem Berkym z roku 2009

A na závěr ještě odkaz na rozhovor s Pavlem Berkym, který vyšel v Romano Hangos: Pavel Berky: Jak se Rom-Sint stane módním návrhářem

Autor: Zdeněk Ryšavý | úterý 28.2.2012 9:17 | karma článku: 11,18 | přečteno: 1325x