Dostane se Miloš Zeman do zprávy o extremismu za rok 2015 nebo na vnitru změní názor?

Již skoro 14 dní vytrvale zve uskupení Islám v ČR nechceme (IVČRN) a jeho politické křídlo Blok proti Islámu (BPI) k účasti na shromáždění na podporu Miloše Zemana "v jeho názorech na imigraci a Islám".

Akce se má uskutečnit na pražském Albertově právě dnes, tedy na výročí 17. listopadu. Prezident Zeman  bude na Albertově ve stejnou dobu jako BPI. Ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka připustil možnost, že ke shromážděným lidem promluví.

Miloš Zeman a IVČRN na jedné lodi? Žádné překvapení!

Nebylo by na tom nic divného, názory Miloše Zemana na uprchlíky se názorům zmíněného uskupení podobají nebo jsou dokonce stejné. Nádech absurdního divadla však celá situace dostává v momentě, kdy si připomeneme, že Islám v ČR nechceme a Blok proti Islámu jsou zmiňovány ve zprávách o extremismu.

"Rétorika i organizované akce byly podobné. Za cílem získání volební podpory byly záměrně a účelově využívány informace, které byly často vytržené z kontextu, zobecněné anebo i dezinterpretované," porovnávají autoři situační zprávy o extremismus za 3. čtvrtletí roku 2015 činnost krajně pravicových subjektů a iniciativy Islám v České republice nechceme v čele s Martinem Konvičkou.

Navíc před provokacemi extremistů na výročí 17. listopadu varovali v pondělí i ministři vlády ČR. "Máme avízo, že některé extremistické skupiny by chtěly zneužít 17. listopad pro určitý projev své politiky," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. "Chtěl bych požádat, aby lidé brali 17. listopad jako pietní akt a aby nedali extremistům prostor k tomu, aby šířili nenávist," dodal.

Jaké extremisty měl ministr vnitra Milan Chovanec na mysli? Pokud neobrátil o 180 stupňů a platí informace zveřejněné protiextremistickým oddělením Ministerstva vnitra z konce října, pak určitě i protiislamské uskupení sešikované kolem Martina Konvičky.

Promluví Zeman na akci BPI nebo ne?

Konvičkovci na svém facebookovém profilu uvedli, že se Zeman rozhodl jejich demonstraci navštívit. Původní akce se měla konat na Hradčanském náměstí. Kvůli Zemanovi, který slíbil, že se vrátí na Albertov, kde se loni střetl s několika sty demonstranty, se ale demonstrace přemístila. "Rozhodli jsme se jít za svým prezidentem. Vyjádřit mu podporu ústy našich řečníků Martina Konvičky, Marka Černocha a dalších přímo na Albertově," uvedl Blok proti islámu.

Tyto informace vyvolaly celou řadu otázek a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček musel vysvětlovat. "Nepředpokládám, že by pan prezident demonstroval,“ odpověděl Ovčáček na dotaz, zda se prezident do shromáždění aktivně zapojí. Mluvčí nechtěl mluvit ani o tom, zda prezident demonstraci podporuje. "Pokud se zde sejdou nějací občané a budou zde vyjadřovat svoje názory, tak to je jejich záležitost,“ mlžil v televizi Prima Ovčáček.

"President Zeman se omluvil z účasti na shromáždění k uctění památky 17. listopadu před Hlávkovou kolejí, které se koná od 9:00 a kde měl promluvit jako první řečník. Jeho mluvčí oznámil, že se president Zeman zúčastní ve stejný den odpoledne shromáždění na Albertově, které organizuje Blok proti islámu..." napsal později na sociální síti rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Ano, rektor ČVUT a mnozí další si dali dvě a dvě dohromady, ale podle Ovčáčka je všechno jinak. Na Albertově prý nejde o akci Bloku proti Islámu. "Pan prezident zde nebude proti islámu demonstrovat. Připomene si zde 17.11.39 a 89."

Na Albertově nejde o akci Bloku proti islámu. Pan prezident zde nebude proti islámu demonstrovat. Připomene si zde 17.11.39 a 89.— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 10. Listopad 2015

Opět to krásné Ovčáčkovo mlžení... Takže si to shrňme. Demonstrace Bloku proti Islámu začíná na Albertově ve 14 hodin, prezident má na stejné místo dorazit ve 14:10. Demonstrovat sice nebude, ale možná promluví k nějakým lidem, kteří tam možná budou. Čirou náhodou to asi budou sice účastníci demonstrace Bloku proti Islámu, ale to přeci Miloš Zeman nemůže vědět...

A nebo to možná moc dobře ví, protože jeho mluvčí má jasno: "Skuteční extremisté, kteří ohrožují bezpečí nás všech svou bezbřehou vstřícností k nelegálním migrantům spojenou s nenávistí a pohrdáním vlastním národem, se sejdou na jiných místech v Praze."

Nechtěl bych být v kůži policistů z protiextremistického, protože pokud platí Ovčáčkova tvrzení, pak jsou jejich poslední zprávy o extremismu nesmyslné. Pokud opravdu Miloš Zeman na shromáždění BPI na Albertově promluví, vznikne velmi kuriózní situace. Policisté z protiextremistického, kteří budou monitorovat shromáždění Bloku proti islámu zaznamenají i projev Miloše Zemana a prezident se možná dostane i do výroční zprávy o extremismu za rok 2015. Je však otázka jestli v takovém případě radši na vnitru nezmění názor a nebudou se řídit pokyny mluvčího Ovčáčka...

Autor: Zdeněk Ryšavý | úterý 17.11.2015 10:12 | karma článku: 32,37 | přečteno: 3934x